Reklama: akcija

Vietinių uogų sulčių nusipirkti ir modernią spaudyklą išbandyti – į N. Blažio ūkį

   
Straipsnis  0 komentarų
AŠrifto dydis+- Spausdinti

Jauni pažangūs krašto ūkininkai savo reikmėms atveža naujovių, kurias tuo pačiu siūlo išbandyti ir kitiems jurbarkiečiams. Nerijaus Blažio uogininkystės ūkis, veikiantis Jurbarko rajone, Giedrių kaime, siūlo įsigyti ne tik vietiniuose laukuose užaugintų juodųjų serbentų, obuolių sulčių, bet ir savo paslaugas siūlo tiems, kurie norėtų išspausti sulčių iš pačių užaugintų sodo ir daržo gėrybių. Nuo 2013 metų veikiantis, 7 hektarus iki beveik 40 hektarų išplėtęs N. Blažio ūkis neseniai įsigijo modernią mobiliąją uogų, vaisių ir daržovių sulčių spaudyklą, kurios  teikiamus privalumus gali pajusti visi, kurie turi savo sodus ir daržus.

Kaip sako ūkininkas N. Blažys, tokios spaudyklos Jurbarke iki šiol nebuvo. Paaiškina, kad su ja galima dirbti bet kur – nuvilkti ir prijungti prie vandens, nuotekų ir elektros. Tiesa,  atvažiuotų į vietą, jei gautų didelį užsakymą – bent 1-2 tonas.

Didžiausias šios spaudyklos privalumas tas, kad dėl juostinio preso daugiau sulčių išbėga, sausesnės išspaudos lieka. Anot ūkininko, palyginus su kitomis spaudyklomis, ši iš tų pačių uogų ir vaisių kiekio gali išspausti iki 10 proc. daugiau sulčių.

Nerijų kalbinome pirmadienį, pačią pirmą dieną, kai mobilioji spaudykla buvo išbandyta ir paruošta dirbti. Ūkininkas šią spaudyklą pirmiausia išbandė su paties uogomis, vaisiais. Sako, kad viskas puikiausiai pavyko. „Viskas gerai veikia. Ir net pomidorų sultis išspaudėme. Įbėrėme pipiriukų, druskos. Labai skanios sultys“, – šypsosi jis.

Atranda serbentų privalumus

Ūkininkas į jo ūkį kviečia atvykti pirmiausia tuos, kurie neturi savo uogų ar vaisių, bet norėtų įsigyti jų sulčių. Dabar pats metas tai padaryti – juodųjų serbentų derlius ūkyje nuimtas, sultys išspaustos. Nerijus pasakoja, kad juodieji serbentai šiais metais dėl saulėtų dienų saldesni nei pernai. Laikui bėgant pradės spausti obuolius iš savo 1,5 hektaro sodo. Dėl kaitros šiais metais obuolių daug, bet jie mažesni.

Nerijaus Blažio uogininkystės ūkį rasite Jurbarko rajone, Giedrių kaime, šaudyklos teritorijoje. Ūkininko gaminama produkcija prekiaujama ir Kauno ūkininkų turgeliuose. Su N. Blažiu susisieksite ir galėsite vietoje įsigyti susisiekę internetu ar telefonu: Feisbuke Uogininkystės ūkis, tel. 8 650  34 137.

N. Blažys džiaugiasi, kad per tuos metus žmonės vėl atranda primirštus senus gerus vaisius ir uogas. Pasak jo, populiarėja juodųjų serbentų produktai – žmonės atranda šių uogų privalumus. Juose daug vitaminų, stiprinančių imunitetą. Tokias sultis rekomenduojama gerti tiems, kurių kraujas ar organizmas po operacijos nusilpęs. „Šviežiai spaustos sultys – ne tik natūralus vitaminų šaltinis. Jos pagamintos tiesiai iš vaisių, uogų, o ne iš koncentrato. Ir iš mūsų krašto. Reikia palaikyti savo krašto ūkininkus, o ne užsienio gamintojus“, – mano jis.

Siūlo mišinius

Tiems, kurie atveš spausti savo sodo obuolius, jis pataria pamėginti išbandyti šių vaisių ir juodųjų serbentų uogų sulčių mišinį. Patikina, kad tai labai skanios ir sveikos sultys. Ūkininkas atkreipia dėmesį, jog sultys turėtų būti saldžių obuolių, tokių kaip ananasiniai, saldiniai. „Jie labai gerai tinka, nes serbentai yra be cukraus ir rūgštoki“, – pataria pašnekovas. Jis siūlo maišyti tokia proporcija – iki 10 proc. serbentų uogų, o likusieji – obuoliai.

N. Blažys gali vaisių ir daržovių sultis maišyti pagal kliento pageidavimus. Bet jei šie nežinos, kiek ko dėti, patars. Jis turi  KTU maisto instituto rekomendacijas, ką su kiek procentiškai maišyti.

Ūkininkas naują spaudyklą pirko ir neseniai parsivežė pirmiausia savo reikmėms – užaugina tiek daug uogų ir vaisių, kad prireikė savo įrangos. „Kai spaudykla stovi laisva,  kam ją laikyti, kai galima išnaudoti – jurbarkiečiams gerais tikslais padėti už prieinamą kainą“, – šypsosi Nerijus. O kaina priklauso nuo kiekio – kuo daugiau atveš, tuo pigiau sultys kainuos.

N. Blažio uogininkystės ūkis pradeda gaminti ir džiovintus produktus – džiovina įvairius vaisius, uogas. Neseniai dar turėjo džiovintų braškių, o dabar pradės džiovinti obuolius. Šypsosi, kad nereikės šių vaisių pjaustyti ir ant siūlo verti – užtenka obuolius atvežti, o jie viską padarys, kaip turi būti. Ir dar geriau.

Straipsnis  0 komentarų
Mūsų partneriai